Kraamzorg
Algemene informatie over kraamzorg
La vie
Wij werken met 8 gezellige meiden. Rose Anne, Emy, Janiek, Manon, Vivian, Maud en Inge. Bij het kopje ‘over ons’ vind je informatie over ons. Heb je een voorkeur? Geef dit dan door met je aanmelding. Daar proberen we rekening mee te houden. Zodra je je hebt aangemeld ontvang je van ons een mailtje met verdere info. Bijvoorbeeld wie jou aanspreekpunt is. Hier kan je tijdens de zwangerschap al je vragen aan stellen. Ook komt zij rond week 30 langs voor een intake gesprek. Je leert elkaar dan kennen en wij vertellen wat je van ons kunt verwachten. Bij dubbele kraambedden zal er een andere collega van ons komen.
Hoe lang krijg je kraamzorg?
In Nederland heeft iedere vrouw na een bevalling recht op kraamzorg. Die zorg valt namelijk onder de basisverzekering.
Door de personeels tekorten wordt er helaas gekort op het aantal dagen en uren. De norm is nu 6 dagen en 3 uur per dag bij drukte. Dit passen wij toe wanneer wij ook vast lopen.
Hebben we wel de ruimte voor meer dagen en uren dan kijken we samen met de kraamverzorgende en verloskundige hoeveel uur er nodig is.
Het aantal uur
Voorheen was het aantal uur dat je kreeg bij borstvoeding 49 uur, en bij flesvoeding 45 uur. Nu is dat anders, we proberen deze uren te behalen. Afhankelijk van de drukte op dat moment bij ons.
Meer uren worden in principe alleen toegekend als daar een goede reden voor is. Dit kan al tijdens het intakegesprek worden vastgesteld, maar het aantal uren kan ook tijdens de kraamtijd nog worden verlengd. Dit gebeurt in overleg met de verloskundige. Mogelijke redenen voor het verlengen van de kraamzorg zijn:
- complicaties bij de bevalling
- opstartproblemen bij de baby
- als jij niet snel genoeg herstelt
- kraamtijd bij een tweeling of meerling
- als je alleenstaande moeder bent
- het niet goed op gang komen van de borstvoeding
Indicatie voor aantal uur kraamzorg
Rond de 7de maand van je zwangerschap heb je een intakegesprek met mij. Op basis van dat gesprek wordt het aantal kraamzorguren bepaald, de 1ste indicatie. In sommige situaties wordt er van tevoren al meer kraamzorg aangeboden en afgesproken dan het basispakket van negenenveertig uur. Bijvoorbeeld als er een meerling op komst is of als er sprake is van een instabiele gezinssituatie. Vind jij 49 uur (bij borstvoeding) of 45 uur (bij kunstvoeding) te veel? Dan kun je ook minder uren aanvragen.
Na je bevalling, als je kraamperiode begint, wordt opnieuw een indicatie gemaakt een 2e indicatie. Op basis van die 2de indicatie wordt het aantal kraamzorguren eventueel bijgesteld. Redenen waardoor je na de 2de indicatie toch meer kraamzorguren krijgt, kunnen zijn omdat je bijvoorbeeld een keizersnede hebt gehad of als je baby een aangeboren afwijking heeft.
Ook tijdens de kraamzorgperiode kan een 3de indicatie het aantal uren kraamzorg nog veranderen. Bijvoorbeeld als het (borst)voeding niet op gang komt of als je erg onzeker en labiel bent. Dan kan ik in overleg met de verloskundige meer uren aanvragen.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek wordt dus een 1ste indicatie voor het aantal uur kraamzorg gegeven, maar er wordt nog veel meer besproken. Het gesprek vindt bij jou thuis plaats. De volgende onderwerpen zullen we bespreken:
- Wat verwachten jullie van mij?
- Waar wil je bevallen?
- Wil je borst- of kunstvoeding geven?
- De taken van mij
- De arbo-richtlijnen: er zitten onder andere eisen aan de hoogte van het kraambed en de commode.
- De spullen die je in huis moet hebben, zoals het kraampakket en de babyuitzet.
- Indicatie van het aantal uur kraamzorg.
- Wanneer bel je mij?
Wanneer komen wij?
Wij assisteren bij thuis bevallingen. En bij poliklinische bevallingen in het Elkerliek ziekenhuis en Bernhoven. Zodra je gaat bevallen houd je je kraamverzorgende op de hoogte. Als jullie naar huis komen komt zij ook jullie kant op.
Na de kraamweek
Als de kraamweek is afgelopen, Krijg je van ons een mailtje met alle uitleg en een evaluatie. Ook dragen we het dossier met alle informatie over aan de verloskundige en het consultatiebureau. Vanaf dat moment is het consultatiebureau je aanspreekpunt voor alle vragen die je hebt over de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Je verloskundige draagt na de kraamtijd ook de medische zorg over aan de huisarts, bij wie je voortaan terecht kunt voor alles rond de gezondheid van je kind.
Wanneer moet ik de kraamzorg aanvragen?
Meldt je meteen na de test aan!
Wij krijgen dagelijks veel aanmeldingen. Wij kijken naar welke kraamverzorgende beschikbaar is, reistijd en of er 2 weken tussen de uitgerekende kraamvrouwen zit.
Om je een beetje een beeld te geven, wij wijzen maandelijks helaas rond de 100 kraamvrouwen af. We krijgen veel te veel aanmeldingen voor ons kleine team. Per maand kunnen we voor ongeveer 15 kraamvrouwen zorgen.
Verzekering
Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Omdat wij vallen onder kraammarkt. Je hebt dan zoals bij andere kraaminstellingen alleen de eigen bijdrage van € 4,85 per uur. Soms wordt de eigen bijdrage (gedeeltelijk) vergoed door je aanvullende verzekering.
Klachten
Klachten zijn bespreekbaar. Natuurlijk wil ik er voor zorgen dat jullie de beste zorg ontvangen.Toch kan het voorkomen dat je een klacht hebt. Bespreek dit eerst met Rose anne. Komen wij er samen niet uit of vind je dit lastig?
Of is je klacht niet naar tevredenheid behandeld, dan kun je een officiële klacht indienen via
De klachtencommissie van de NBVK (Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamzorg)