Informatie over het coronavirus


Sinds eind 2019 verspreidt het ‘nieuwe’ coronavirus zich in rap tempo over de wereld.
Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je wellicht zorgen.
Wat is het coronavirus precies? Loop je extra risico als je zwanger bent?
Wat zijn de gevaren voor je baby? We beantwoorden de meest prangende vragen
over het coronavirus en zwangerschap en baby’s.
 
Wat is het ‘nieuwe’ coronavirus?

Een coronavirus is een bepaald type virus, waar meerdere varianten van zijn.
Het coronavirus dat zich momenteel over de wereld verspreidt, heet SARS-CoV-2.
Het veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze ziekte wordt COVID-19 genoemd,
waarbij de 19 verwijst naar 2019.
In 2002 was er ook een uitbraak met een coronavirus: SARS. Dit virus was SARS-Cov-1. De twee virussen lijken op elkaar, maar uiten zich verschillend.


Symptomen
De symptomen die met COVID-19 gepaard gaan, lijken veel op de klachten van een ‘gewone’ griep.
De volgende symptomen kunnen voorkomen:

 -  Koorts
 -  Hoesten
 -  Benauwdheid/moeite met ademhalen
 -  Vermoeidheid
 -  Spierpijnen
Sommige mensen hebben heel milde of zelfs geen klachten als ze besmet zijn. Er zijn ook mensen die erg ziek worden doordat ze een serieuze complicatie krijgen. Meestal is dit een longontsteking. Dit komt het meest voor bij mensen die andere gezondheidsproblemen hebben, zoals hartfalen of afweerproblemen.


Besmetting
Het virus wordt van mens op mens overgedragen door kleine druppeltjes in de lucht. Deze komen in de lucht door niezen, praten of hoesten. Ook door nauw contact met een COVID-19 patiënt, bijvoorbeeld door knuffelen en kusjes geven, kan je besmet raken.


Is het coronavirus gevaarlijk als je zwanger bent?
Voor zover bekend verloopt een infectie met dit coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Bij de eerdere SARS uitbraak liepen zwangere vrouwen een hoger risico op nierfalen, een miskraam, vroeggeboorte en vertraagde groei van de baby. Het nieuwe coronavirus lijkt milder te verlopen.
Tot nu toe blijkt COVID-19 geen verhoogde kans te geven op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Dit blijkt uit gegevens van een klein aantal patiënten. Om meer duidelijkheid te krijgen, is uitgebreider onderzoek nodig.
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het coronavirus.


Kan je het coronavirus overdragen op je baby tijdens je zwangerschap?
Omdat het virus nog nieuw is, zijn er nog weinig gegevens over het besmetten van je baby tijdens de zwangerschap. Wel is er een klein onderzoek gedaan onder negen zwangere vrouwen die ziek waren door het virus. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.
In het onderzoek zijn bacteriën in de keel van pasgeboren baby’s onderzocht. Daarnaast is er gekeken naar vruchtwater, navelstrengbloed en moedermelk. Hier werden geen virusdeeltjes in gevonden. Het lijkt er daarom op dat het virus niet gemakkelijk van moeder op kind wordt overgedragen tijdens de zwangerschap. Om dit zeker te weten is nog meer onderzoek nodig.Er is 1 geval bekend waarin de pasgeboren baby ook was besmet met corona. Een geval is helaas niet genoeg om het daadwerkelijk te kunnen vaststellen.


Wat zijn de gevaren voor je (pasgeboren) baby?
Tot nu toe zijn twee pasgeboren baby’s met het virus bekend. De ene baby kreeg 17 dagen na de geboorte klachten en is waarschijnlijk besmet door knuffelen met een besmette moeder of oma. De andere baby werd 36 uur na de geboorte ziek. Hoe deze is besmet, is nog onduidelijk. Mogelijk is dit ook gebeurd tijdens nauw contact met een besmet persoon.
Over het algemeen lijkt het erop dat COVID-19 bij baby’s en jonge kinderen redelijk mild verloopt. Ernstige medische problemen zijn bij kinderen met het coronavirus niet gebruikelijk. Het zijn vooral oudere mensen en mensen met andere aandoeningen die ernstig ziek worden.


Welke extra voorzorgsmaatregelen kan je nemen als je zwanger bent?
Als je zwanger bent, kan je dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als andere mensen. De volgende dingen kan je doen:
 -  Was je handen regelmatig 
 -  Vermijd contact met mensen met griepachtige verschijnselen
 -  Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen en hoesten
 -  Hoest en nies in je elleboogplooi
 -  Als je werkt met (mogelijk) besmette mensen is een professioneel mondkapje aan te raden
 

Kan je borstvoeding geven als je besmet bent?
In de uitgevoerde onderzoeken zijn geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Het lijkt er dus op dat het virus niet in de moedermelk terechtkomt. Dit is alleen nog niet op grote schaal onderzocht, dus helemaal zeker is het niet.
Borstvoeding biedt veel voordelen, waaronder bescherming tegen infectieziektes. Er is dus wat voor te zeggen om gewoon borstvoeding te geven. Je kan het beste overleggen met je huisarts, verloskundige of kinderarts hoe je dit het veiligst kan aanpakken.


Wat moet je doen als je klachten hebt van het coronavirus?
Ben je zwanger en voel je je niet goed? Wees dan extra alert op klachten die mogelijk bij COVID-19 passen. Als je luchtwegklachten hebt en koorts krijgt, kan je het beste meteen contact opnemen met de huisarts. Ook als je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met COVID-19 is het verstandig om de huisarts of GGD te bellen.
Het advies is om eerst te bellen en niet meteen naar de huisartspraktijk toe te gaan. Zo voorkom je dat je andere mensen in de wachtkamer besmet.


TIP: bekijk de website van het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus. Hier vind je ook adviezen met betrekking tot reizen naar het buitenland. www.RIVM.nl 

                                                                                                                                                                   Bron: 24Baby


Het advies van het RIVM volg ik op. Daardoor zijn er tot begin April geen kennismakingen of intakes. Excuus voor het ongemak.