Bevallen tijdens Covid-19


Bevallen in de zomer, wat een vooruitzichten. In je verlof genieten van een lunch met vriendinnen, terrasjes etc. je familie bezoeken. Én dan, dan komt er ineens het bericht dat corona wel heel erg dichtbij komt. Hoe gaat dit eruit zien? Wat betekend dit voor mijn verlof en voor mijn kraamweek? Het wordt steeds erger in Nederland en er worden steeds meer maatregelen getroffen. Bang wordt je er wel een beetje van. 

De volgende maatregelen gaan in:

  • Je partner mag niet meer mee naar de verloskundige
  • 1 persoon tijdens de bevalling
  • 1 x per dag bezoek in het ziekenhuis van één persoon
  • Geen bezoek tijdens de kraamweek als de kraamverzorgende er is

Aaaah allemaal maatregelen die je echt niet wilt als je zwanger bent of net bevallen bent. Maargoed, de gezondheid van moeder en kind gaan natuurlijk voor en dat is het aller belangrijkste. Ook onze gezondheid, die van de kraamverzorgster is belangrijk.


Toen ik op intake kwam bij Nick en Nienke merkte ik dat Nienke erg onzeker was. Hoe gaat het eruit zien als ik ben bevallen? Daarop kon ik nog geen goed antwoord geven. Omdat het nog een paar weken zou duren en ik niet goed kan inschatten hoe het gaat verlopen met de corona. Ik heb uitgelegd wat nu de richtlijnen zijn van KCKZ *Kennis Centrum Kraamzorg. Aan die richtlijnen dienen wij ons te houden om het veilig te houden voor beide.


Op 14 mei was het zo ver, Nienke kreeg een inleiding. Na een voorspoedige bevalling werd een prachtige dochter geboren die luistert naar de naam: Bobbie. Een klein mooi meisje van 2500 gram. Ze verblijven 1 nachtje in het ziekenhuis en staan de volgende morgen om 9uur thuis op de stoep. Net als ik. Ik ben er meteen zodra ze thuis komen. Het liefst wil ik Nienke omhelzen en feliciteren maar helaas gaat dat niet. Wij als kraamverzorgende moeten ook 1,5 m afstand houden tot de kraamvrouw/heer. Maar ik kan je vertellen dat dit heel moeilijk is wanneer je wilt helpen bij de borstvoeding en andere handelingen. Ik geef aan dat ik geen klachten heb, en de mensen om mij heen ook niet. Ik vraag wat ze ervan vinden als ik dichterbij kom dan die 1,5 m. Dit vinden ze goed en ze begrijpen ook dat het moeilijk wordt om te helpen als je de baby zo min mogelijk mag aanraken en van de ouders ook afstand moet houden. We bespreken de bevalling, dit doe ik altijd een paar keer in de kraamweek. Het is belangrijk om hierover te praten. Ook als het positief is geweest, je wilt je verhaal kwijt. Door de inleiding was het natuurlijk net iets anders dan dat Nienke gewild had. Maargoed, er was geen keus meer. Nadat we de bevalling besproken hebben heb ik geholpen met het aanleggen. Het was namelijk alweer 3 uur geleden dat Bobbie aan de borst gelegen had.  Het ging goed met aanleggen, ik gaf nog wat tips. De spits is eraf, de kraamweek is begonnen.


Op de eerste dag willen graag de naaste familie komen. Maar, volgens de richtlijnen ´mag´ dit niet. Wat nu? We maken een heel plannetje hoe we het zouden doen. Sinds kort mogen er 30 mensen samen zijn. Dus 8 mensen samen dat mag. Maar niet in de kraamweek, binnen waar ik bij ben. Dus wat we doen is het volgende, we laten ze komen. En ze blijven buiten. Buiten proosten ze op de geboorte van hun kleinkind en nichtje. In de tussentijd gaan ze ’s middags slapen. Ik versier buiten de tuin zodat het er leuk uit ziet. Ook zet ik alles al klaar, glazen, beschuit met muisjes etc. alles ziet er leuk uit voor het bezoek. We hebben afgesproken dat ze per 2 naar boven mogen en aan het voeteinde van het bed blijven staan. We leggen Bobbie in haar baby nestje op bed zodat ze haar goed kunnen bekijken. Het is natuurlijk een rare gewaarwording dat je elkaar niet even een knuffel kunt geven en de baby mag vast houden. Ik weet heel goed, dat er 1 iemand mag komen in de kraamweek wanneer ik er ben. Dit blijft dan de hele week dezelfde persoon. Ik ben zelf 1,5 jaar geleden bevallen en weet hoe trots je bent en graag je baby aan je familie wilt laten zien. Daarom kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om ‘nee’ te zeggen. Wel doen we het onder de voorwaarde dat ik 1,5 m afstand houd tot het bezoek. Daardoor is het voor mij toch veilig en voor het gezin ook. Vorige week zagen ze elkaar nog en knuffelde ze nog met elkaar. We houden het veilig voor Bobbie door haar niet aan te raken.


De kraamweek verloopt goed, heel rustig en gezellig. Na een paar dagen komt de borstvoeding niet op gang. Dit zou te maken kunnen hebben met haar operatie die ze in 2018 had. De artsen zeiden toen dat het geen probleem moest opleveren. Nienke is in december 2018 geopereerd aan een prolactinoom. Dit is een hormoon producerende tumor ( goedaardig) aan de hypofyse dat prolactine aanmaakt. Voor de operatie had ze geen eisprong. Na de hypofyse operatie in het LUMC was ze binnen 4 weken zwanger. Helaas is dit 2x mis gegaan. Omdat de borstvoeding moeilijk op gang komt en iedere 2 uur moet kolven neemt ze het besluit om te stoppen. Hier sta ik ook volledig achter. Borstvoeding is fijn, wanneer het goed gaat. Als het wat moeilijker gaat, wordt het heel lastig en kun je er aan onder doorgaan. En dat is zeker niet de bedoeling. Nadat ze dit besluit heeft genomen is ze veel relaxter. Ze kan weer genieten van kleine Bobbie. Na 8 dagen sluit ik haar kraambed af en laat ik ze met een goed gevoel alleen.

 

Goed nieuws!! 


Sinds 8 juli 2020 is besloten dat er weer bezoek mag komen in de kraamweek. De ketenpartners en de Covid Taskforce Kraamzorg hebben vandaag besloten om het kraambezoek te verruimen. Door de onvoorspelbaarheid van de ontwikkeling van Covid-19 blijft voorzichtigheid geboden. Wat houd het in?


  • Kraambezoek mag, mits er 1,5m afstand bewaard blijft.
  • Geen bezoek toelasten die Covid-19 klachten hebben.
  • Geen kraambezoek bij zorg door een kraamverzorgende uit de kwetsbare groep.


Zelf val ik buiten de kwetsbare groep. Dus lieve familieleden, jullie zijn weer welkom!